Tandbørstning er et omdiskuteret emne, hvor forskellige initiativer forsøger at gøre det nemmere for os, at holde vores munde rene. Tyggegummi er en af initiativerne, men der er ikke noget, som har været i stand til at afskrive tandbørsten. Forskere i det forrige århundrede forsøgte ellers ihærdigt at være skeptiske overfor tandbørsten.
I 1923 skriver Sir John O'Conor om de skadelige effekter af en daglig anvendelse af tandbørsten. Det bliver modtaget, som en overraskelse af Sir Thaddeus P. Hyatt, som omgående svarer i det anerkendte tidskrift The Lancet. Svaret "The Rôle of the tooth-brush" indheholder information om sundhedsfremmende effekter ved anvendelse af en tandbørste: fjernelse af madrester, styrkelse og øget hårdhed af gummerne samt stimulation af blodtilførslen til tænderne. En af årsagerne denne diskussion er, at nødvendigheden af tandbørstning i høj grad afhænger af den kost der indtages. Hårde og tørre madvarer øger mundens naturlige forsvarsmekanismer til rensning af munden fra øget spytgenerering og massage af gummerne. Den moderne kost, hvor havregrøden svømmer i mælk og sukker, madvarerne koges, hvedebrød (ikke fuldkorn), slik, syltetøj, kartoffelmos og mørt kød, giver ikke munden den nødvendige påvirkning, så rensningsmekanismerne aktiveres.
I artiklen sammenlignes et milligram tandafskrabning fra en ren og en beskidt mund. Den beskidte mund indeholder 500-800 millioner bakterier per milligram testmasse mens den rene mund kun indeholder 5 millioner bakterier per milligram testmasse. Normalt påvirkes munden ikke af bakterier, men når tandkødet bliver betændt, kan bakterierne nemt indtrænge i blodomløbet (moderne reference på ældreforum. En af årsagerne til betændt tandkød er manglende tandbørstning, som balndt andet skyldes moderne kost. Indtil kostvanerne i den moderne verden ændres, er vi afhængige af korrekt tandbørstning.
Kilde: Science Direct.
Hold din mund ren med bløde tandbørstehoveder fra shoppen.
- Log in to post comments
Comments